Има много впечатляващи факти за птиците. Някои се реят на километри,

...
Има много впечатляващи факти за птиците. Някои се реят на километри,
Коментари Харесай

Над 11 хиляди метра - да, тази птица може да достигне такава височина

Има доста впечатляващи факти за птиците. Някои се реят на километри, без въобще да пляскат с криле, а други живеят повече от половин век. Но когато погледнем птица, която се рее в далечината, винаги сме се чудили какъв брой ли високо може да стигне.

Видът, който държи върха за най-голям полет, е лешоядът на Рюпел (Gyps rueppellii), прочут още като африкански лешояд.

През 1973 година един африкански лешояд удря търговски аероплан на 11 300 метра над Кот д`Ивоар в Западна Африка. Докато един от моторите му е развален, самолетът съумява да се приземи сполучливо. Птицата за жалост няма този шанс. Всичко, което остава от нея, са пет цели и 15 частични пера - задоволително за позитивна идентификация на типа и за потвърждаване на този необикновен героизъм.
 Колко години в действителност живеят кокошките
Колко години в действителност живеят кокошките

Изненадващо доста

Африканските лешояди са много социални птици и се счита, че имат моногамни връзки по двойки, като и двамата родители оказват помощ да се грижат за всички пиленца през първите 150 дни от живота им.
 Снимка 662844

Роден в район на Африка, наименуван Сахел, който обгръща част от земя сред Сахара и суданската савана, местообитанието на лешояда включва голям брой страни, в това число Зимбабве, Сенегал и Етиопия. От време на време те се появяват и в Средиземно море в Испания.

За страдание обаче сходни визити може да станат по-голяма необичайност в бъдеще, защото лешоядът на Рюпел е систематизиран от Червения лист на IUCN като сериозно заплашен. Подобно на доста сходни африкански птици, те са застрашени от загуба на местообитания, лов и понижена наличност на единствения им източник на храна - мършата.

Има и огромен проблем с отравянето, изключително в Източна Африка. Това значително е от пестицид, наименуван карбофуран, само че благотворителната организация BirdLife International също акцентира ролята на лекарството диклофенак. Това противовъзпалително средство може да се употребява при ветеринарно лекуване, само че е съдбовно за лешоядите на Рюпел, в случай че обхванат трупове на животни, които са приели лекарството. Изненадващо, изключително като се има поради, че лешоядите могат с удоволствие и без последици да хапват месо, което е инфектирано с антракс и ботулизъм.
 Снимка 662841

Ако в миналото имате задоволително шанс да видим и огледаме африкански лешояд, ще се убедим, че това е панорама, която няма да забравим дълго време. Тези величествени птици доближават височина от съвсем един метър и имат отличителна глава без пера. Animalia написа, че тази акомодация произтича от склонността им да пъхат задачите си глави в плячката си, до момента в който пируват с нея.
 Белогърла овесарка и фактът, че тази птица може да се похвали с четири пола
Птицата с четири пола

Когато единствено два не са задоволителни

Мощните им крила се простират над два метра, само че те ги употребяват спестовно по време на полет. Дори когато не предизвикват главоболие на комерсиалните водачи, лешоядите на Рюпел постоянно доближават впечатляващи височини, като се възползват от мощните термики, до момента в който се реят над земята и сканират за плячката си.

Напълно допустимо е, даже евентуално, събитието от 1973 година да е особеност. Има аргументи, заради които нормално не виждаме птици да летят до пътнически самолети на такава огромна височина, множеството от които са свързани с кислорода.
 Снимка 662843

Други кандидати за полет на голяма надморската височина са сивият жерав (Grus grus), който е регистриран на 10 000 метра, до момента в който заобикаля орлите в Хималаите, и планинската гъска (Anser indicus), която е видяна на оптималната височина от 7300 метра и има свръхголеми бели дробове, с цел да се оправи с неналичието на О2.
 Колко дълго една птица може да лети без да кацне
Колко (изумително) дълго една птица може да лети без да кацне

Черните бързолети демонстрират забележителни резултати

Все отново BBC Wildlife оповестява, че даже с модерната технология за следене нямаме данни за друга птица, която да се приближава до върха на лешояда на Рюпел, тъй че короната му наподобява безвредна към този момент.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР